سال جهش تولید با مشارکت مردم
امروز پنج شنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ ۰۹:۵۴

معاونت طب صنعتی و بهداشت درمان تهران


* رئیس معاونت طب صنعتی و بهداشت درمان تهران

     دکترعلی حق جو

     تلفن مستقیم : 61636161- 61636262

تعریف بهداشت حرفه ای

طب صنعتی و بهداشت با هدف و پایش و ارتقاء سلامت کارکنان صنعت نفت از بدو شکل گیری صنعت نفت در کنار آن تاسیس و تا به امروز فعالیت داشته است.

 

معاونت طب صنعتی و بهداشت تهران در چهار شاخه اصلی شامل طب صنعتی - بهداشت - شورای عالی پزشکی و آموزش اهداف تعیین شده را پیگیری می نماید. طب صنعتی به عنوان یکی از اجزای اصلی در نظام سلامت، سلامت شاغلان را برعهده دارد.

 بهداشت نیز به عنوان یکی از شاخه های اصلی طب صنعتی در رابطه با بهداشت عمومی،‌ بهداشت محیط، پیشگیری از بیماری ها و ... اقدامات لازم را عهده دار است. واحد  بهداشت حرفه ای از طریق پیش بینی، شناسایی، اندازه گیری، ارزیابی و کنترل عوامل زیان آور محیط کار به منظور پیشگیری از بیماری ها و حوادث شغلی و حفظ و ارتقاء سلامت کارکنان فعالیت می کند. شواری عالی پزشکی به منظور رسیدگی به مشکلات درمانی کارمندان و خانواده ها نقش بسیار بزرگی را در حیطه سلامت ایفا می کند.

در بخش آموزش بر اساس ارزیابی حاصل از معاینات شغلی نیز کلاس های آموزش جهت کارکنان طراحی شده و با همکاری واحدهای آموزش HSE   شرکت ها نسبت به برگزاری کارگاه ها و کلاس های فوق اقدام می گردد. همچنین با توجه به اهمیت تغذیه در پیشگیری از بیماری ها واحد تغذیه این معاونت در زمینه ارزیابی قراردادهای غذایی شرکت ها، کلاس های آموزشی و برگزاری کلینیک های تغذیه فعالیت می کند. لازم به ذکر است،  تمامی فعالیت های واحد در غالب ساختار مدیریت کیفیت ISO9000  تعریف و اجرائی می گردد تا حداکثر بهره وری و رضایتمندی مشتری  حاصل گردد.

«بهداشت حرفه ای عبارت است از علم و هنر تامین بالاترین سطح سلامت نیروی کار، حفظ و ارتقای سلامتی آنان و حفظ سرمایه از طریق ایجاد محیط کار سالم، انتخاب کارگر مناسب برای هر کار، تطبیق کار با مقتضیات روحی و جسمی کارگران، پیشگیری از حوادث و بیماری های شغلی و غیر شغلی، آموزش بهداشت فردی و مسائل مربوط به کار، تشخیص زودرس و درمان بیماری ها،   توجه به مسائل و مشکلات کارگران  مشاغل و افراد وابسته به آنان به گونه ای که هر کارگر قادر باشد با برخورداری از حداکثر سلامتی و رفاه، فردی موثر برای اجتماع باشد».

مهندسی بهداشت حرفه ای به پیش بینی، شناسایی، ارزیابی و کنترل عوامل زیان آور موجود در محیط کار پرداخته و با سالم‌سازی و حذف یا کنترل عوامل خطر شغلی باعث حفظ و ارتقاء سلامت کارکنان می شود.

اهداف بهداشت حرفه ای

سازمان بین المللی کار اهداف بهداشت حرفه ای بر طبق نظر کمیته مشترک بهداشت جهانی  WHO و  ILO عبارتند از :
الف - تأمین، حفظ و ارتقاء سطح سلامت جسمانی، روانی و اجتماعی کارکنان در هر شغلی که هستند.

ب - پیشگیری از بیماری ها و حوادث ناشی از کار

ج - انتخاب کارگر یا کارمند برای محیط و شغلی که از نظر جسمانی و روانی توانایی انجام آن را داشته یا به طور اختصاصی تطبیق کار با انسان یا در صورت عدم امکان تطبیق انسان با کار.


شرح خدمات واحد بهداشت حرفه ای

1.  شناسایی، اندازه گیری و ارزیابی و ارائه راه های کنترل عوامل زیان آور محیط کار

*  عوامل زیان آور فیزیکی: شامل سنجش صدا، ارتعاش، روشنایی، میادین الکترومغناطیس، پرتوهای غیر یونیزان، شاخص های استرس گرمایی

*   عوامل زیان آور شیمیایی: شامل سنجش گازها و بخارات ( به روش طولانی مدت و قرائت مستقیم)، گردوغبار، فیوم های جوشکاری

*  عوامل زیان آور ارگونومیکی: با استفاده از تکنیک های RULLA، REBA، QEC، ROSA و...

2.      تهیه شناسنامه کارگاهی و شناسنامه مشاغل

3.      ارزیابی ریسک

4.      آموزش اصول بهداشت حرفه ای و پیشگیری از بیماری های شغلی

5.      تهیه دستورالعمل های بهداشتی جهت شاغلین و محیط های کاری

6.      مشاوره در زمینه تهیه لوازم حفاظت فردی

7.      تهیه دستورالعمل های ایمنی جهت  شاغلین و محیط های کاری

            8.      تهیه برگه های اطلاعات ایمنی مواد (MSDS) و برچسب های ایمنی مواد شیمیایی

 

  سیکل ارائه خدمات

تمامی شرکت های محترم، درخواست خدمت مورد نظر را به معاون طب صنعتی و بهداشت ارسال کرده سپس به واحد بهداشت حرفه ای جهت برنامه ریزی و شروع فعالیت ارجاع می شود.


      * ارائه خدمات تخصصی مهندسی بهداشت حرفه ای (اندازه گیری و ارزیابی عوامل زیان آور محیط کار)

      * ارائه خدمات آموزشی در زمینه بهداشت حرفه ای

      * فعالیت های پژوهشی

 

 برخی از سازمان ها و شرکت های استفاده کننده از خدمات واحد بهداشت حرفه ای

•        شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران

•        پالایشگاه نفت تهران

•        شرکت نفت مناطق مرکزی ایران

•        شرکت پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران

•        اداره سوختگیری فرودگاه مهرآباد

•        شرکت گاز استان تهران

•        ستاد سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت

•        بیمارستان فوق تخصصی نفت تهران


محتوای دوره آموزشی

گروه هدف

 

بیماری ها و اختلالات و ارتقاء سلامت:

1-اهمیت و ضرورت معاینات دوره ای و نتا یج آن

2-پیشگیری از بیماری های شغلی

3-ارگونومی

4-پیشگیری از بیماری های قلبی و عروقی

5-پیشگیری از دیابت

6-پیشگیری از ایدز

7-پیشگیری از سرطان های گوارشی

8-پیشگیری از فشار خون

9-پیشگیری از پوکی استخوان

10- پیشگیری از اعتیاد

11- پیشگیری از عوارض پیری

12- پیشگیری از چربی خون

13- بهداشتروانی

14- مهارت های ارتباطی

15- مهارت های فرزند پروری

16- مهارت های کنترل استرس

17- مهارت های کنترل خشم

18- نقش سلامت جنسی در تحکیم خانواده (مردان، زنان)

 

تمامی کارکنان

 

بهداشت عمومی و محیط:

1-بهداشت فردی

2-بهداشت محیط رستوران

3-بهداشت محیط استخر

4-بهداشت محیط هتل

            5- بهداشت مواد غذائی

 

کارکنان رستوران آبدارخانه

آشپزخانه

 

بهداشت خانواده ( سلامت زن ) :

1- پیشگیری از سرطان پستان

2- پیشگیری از سرطان دهانه رحم

3- پیشگیری از عفونت های زنان

4- تنظیم خانواده

5- پیشگیری از عوارض یائسگی

           6-پیشگیری از پوکی استخوان در بانوان

 

تمامی شاغلان

 

 

تغذیه:

1-نقش تغذیه سالم و عادات صحیح غذائی

2-نقش تغذیه در پیشگیری از بیماریها

           3 - کنترل وزن و پیشگیری از چاقی

 

تمامی شاغلان

 

بهداشت حرفه ای:

1. پیشگیری از استرس های شغلی

2. آشنایی با عوامل زیان آور محیط کار (شیمیایی، فیزیکی، ...)

3. جنبه های بهداشتی روشنایی در محیط کار

4. سیستم مدیریت بهداشت، ایمنی و محیط زیست (HSE-MS)

5. پیشگیری از حوادث ناشی از کار

6. پیشگیری و اطفاء حریق عمومی

7. ایمنی کار با مواد شیمیایی

8. ارگونومی اداری

9. ارگونومی عمومی

10. اصول حمل دستی بار و پیشگیری از اختلالات اسکلتی عضلانی

 

تمامی شاغلان

 

 

  آدرس و فاکس : 

خیابان حافظ، خیابان سرهنگ سخایی، ساختمان طب صنعتی بهداشت درمان تهران، پلاک86

تلفن مستقیم : 61636161- 61636262

فکس : 66749910