سال جهش تولید با مشارکت مردم
امروز شنبه ۸ اردیبهشت ۱۴۰۳ ۰۲:۴۶

پروبیوتیک و کرونا

پروبیوتیک­ها

باکتری­هایی هستند که به حفظ تعادل طبیعی روده­ ها در یک موجود زنده کمک می­کنند. دستگاه گوارش طبیعی انسان دارای چهارصد نوع باکتری پروبیوتیک است که موجب کاهش رشد باکتری­های مضر می­شوند و به بهبود سلامت سیستم گوارشی کمک می­کنند. درواقع با متعادل کردن باکتریهای روده­ای، می­توانند در بهبود سیستم ایمنی نقش داشته باشند.

بسیاری از مطالعات به اثربخشی مصرف پروبیوتیک ها در بهبود ایمنی و سلامت سیستم تنفسی در عفونت­ ها توصیه کرده ­اند. در متاآنالیز انجام شده برروی اثر پروبیوتیک­ها بر طول مدت بهبود عفونتهای تنفسی، نشان داده شده است که سبب کوتاه شدن طول زمان بهبود می­گردد.

منابع غذایی پروبیوتیک :

لبنیات پاستوریزه پروبیوتیک

کفیر

غذاهای تخمیری

نان خمیرترش

خیارشور

فرنوش رشیدی

کارشناس ارشد تغذیه طب صنعتی

بهداشت و درمان نفت تهران


رژیم درمانگر

ساعت بیولوژیک و تغذیه

ساعت بیولوژیک و تغذیه

برای کاهش وزن علاوه بر آن چه می­خورید یا نوع ورزشی که انجام می­دهید،زمان بندی مناسب برای انجام فعالیت­ نیز نقش مهمی دارد. نتایج بررسی ها نشان می­دهد، ساعت بیولوژیکی بدن به علت قرارگرفتن در معرض نور مصنوعی هنگام شب از حالت عادی خود خارج می­شود که نتیجه آن چاقی است. اگر قصد دارید گرسنگی را مهار کنید و اشتهای کاذب خود را از بین ببرید باید به ساعت بیولوژیکی بدن خود توجه کنید.

7 تا 8 صبح: قبل از هر وعده غذایی، یک تا دو لیوان آب بنوشید.

7 تا 9 صبح: هورمون گرسنگی "گرلین" معده را آماده می­کند. اگر در این مدت ماده غذایی نخورید، بدن هورمون گرسنگی بیشتری تولید می­کند و درنتیجه احساس شدید گرسنگی خواهید کرد. برای پیشگیری از ایجاد این حالت، مخلوطی از کربوهیدرات و پروتئین مانند تخم مرغ (یا پنیر) و نان سبوس­دار را یک ساعت بعداز بیدار شدن میل کنید.

10 تا 11 صبح: چند ساعت قبل از ناهار، دوباره میزان گرلین بالا می­­رود و با دریافت میان وعده میزان ترشح آن کاهش می­یابد (یکی از دلایل مهم مصرف میان وعده، کاهش این هورمون و بدنبال آن کاهش گرسنگی و پرخوری در طول روز می­باشد).

12 تا 13: نزدیک زمان ناهار دوباره میزان ترشح هورمون گرسنگی افزایش پیدا می­کند.

با خوردن غذاهای چرب ترشح "گرلین" بیشتر می­شود و درنتیجه فرد به خوردن چربی بیشتری تمایل پیدا می­کند. به جای آن از کربوهیدرات پیچیده (لوبیا یا سبزی­ها) و پروتئین (گوشت­ها) استفاده کنید.

15 تا 16: یک میان وعده مناسب (یک تا دو واحد میوه) میل کنید.

16 تا 18: زمان انجام دادن ورزش­های مقاومتی و هوازی است. در این ساعت از روز، دمای بدن در بالاترین درجه است؛ بنابراین بهترین زمان برای فعالیت جسمی به حساب می­اید. تحقیقات نشان می­دهد در افرادی که در ساعت­های پایانی روز ورزش می­کنند، عضله بیشتری ساخته می­شود.

19 تا 20: برای پیشگیری از احساس گرسنگی در نصف شب، به شام خود چربی های سالم (روغن زیتون، دانه کتان یا روغن ماهی) اضافه کنید.

دریافت شیر یا ماست به سبب داشتن اسیدامینه تریپتوفان، کمک به تولید سروتونین در مغز می­شود. سروتونین هورمون ایجاد کننده احساس نشاط است و در تولید ملاتونین (هورمون خواب) نقش دارد.

21 تا 22.30: از وسایل دیجیتال فاصله بگیرید (نور آبی تولید شده از این وسایل سبب بی­خوابی می­شود).

چرخه خواب و بیداری، فعالیت و استراحت، فعالیت قلبی و تنفسی، ترشح غدد و حرارت بدن توسط ساعت بیولوژیکی تنظیم می­شود که در تنظیم ان اعضای مختلفی همکاری می­کنند (گیرنده های نور در چشم­ها، بخشی از هیپوتالاموس، غده صنوبری).

فرنوش رشیدی

کارشناس ارشد تغذیه

مرکز سلامت کار، HSE و خانواده